Czekoladowy Świat

Czekolada mleczna

Listopad 22nd, 2016

606739059_bff97744c2_z

Zawartość kakao w czekoladzie

Czekolada mleczna jest czekoladą zrobioną z mleka w proszku lub mleka skondensowanego. Przepisy unijne określają, że w czekoladzie powinno znajdować się minimum 25% masy kakaowej.

Jednakże mleczna czekolada w Stanach Zjednoczonych musi być tylko o stężeniu 10% , co najśmieszniejsze likier czekoladowy klasyfikuje się jako czekolada mleczna.

Wiele czekolady mlecznej zużywanej jest na co dzień w kawiarniach. Czekolada mleczna jest głównie spożywana jako czekolada w różnych kształtach, rozmiarach i smaków. Jednakże, mogą być również stosowane do niektórych deserów, ciast i słodyczy. Czekolada mleczna jest bardzo wrażliwa na ciepło, z uwagi na wysoką zawartość cukru. W związku z tym przeważnie nie nadaje się do stosowania w piekarnictwie (może zmieniać konsystencję i teksturę gotowego produktu). To ważne, aby nie zastępować gorzką czekoladą, mleczną, ponieważ może to zniszczyć cały przepis.

Czekolada mleczna na świecie

Czekolada mleczna stała się jednym z najpopularniejszych smaków na świecie. Często jest serwowana na imprezach, uroczystościach czy urodzinach, a także jest wykorzystywana jako prezent na Boże Narodzenie i Walentynki. Czekolada owinięta kolorową folią, formowana w różne kształty, stały się już tradycją świąt: zające czekoladowe i jajka są popularne na Wielkanoc, mikołaj na Boże Narodzenie i serca na walentynki. Czekolada jest również stosowana do wytwarzana zimnych i ciepłych napojów, przykładem jest gorąca czekolada.

Jakość mlecznej czekolady

Jakość mlecznej czekolady zależy od marki. Ze względu na wyższą minimalną zawartość masy kakaowej wymaganej przez Unie Europejską, europejskie marki produkujące czekolady są o wiele od krajów produkujące spoza unii. Ale nie zawsze jest tak, że ilość użytego kakao do produkcji czekolady odnosi się do jej jakości. Jeśli chcesz kupić czekoladę mleczną dobrej jakości, skorzystaj z poniższych wskazówek:

  • Zwróć uwagę na składniki, dobrej jakości czekolada powinna zawierać ”czyste składniki” bez dodatków sztucznych aromatów.
  • Europejska czekolada mleczna zawiera zwykle mleko skondensowane, jednak amerykańska i brytyjska czekolada zawiera mieszaninę mleka i cukru.
  • Dobrej jakości czekolad ma ładny zapach oraz gładki i lśniący wygląd.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Theme by Sash Lewis.