Czekoladowy Świat

Czy biała czekolada jest czekoladowa?

Lipiec 31st, 2016

To zależy od tego, kogo zapytasz, ale na ogół większość koneserów czekolady by stwierdziła że nie.

biała czekolada

 

Z czego składa się biała czekolada?

Czekolada to gama produktów wykonanych z likierem czekoladowym, masłem kakaowym i masą kakaową, pomiędzy innymi składnikami. W zależności od proporcji kakaa, istnieje kilka rodzajów czekolady np. gorzka czekolada, czekolada mleczna, półsłodkie czekolady itp. Biała czekolada nie jest zwykle zawarte na tej liście, ponieważ brakuje jej dwóch głównych składników, a mianowicie czekoladowego likieru i masy kakaowej , które są pierwszorzędowymi aromatycznymi składnikami kakaowymi jakiejkolwiek prawdziwej czekolady.

Biała czekolada w wielu miejscach zawiera w sobie masło kakaowe, które jest pewnego rodzaju żółtawo-białym tłuszczem roślinnym, ale i tak do tego podstawione są też inne oleje roślinne. Jednak od 2004 roku w Stanach Zjednoczonych dzięki Administracji „Food and Drug” , aby dla danego produktu dać miano „białej czekolady”, musi zawierać ona co najmniej 20% masła kakaowego. (Zostało to wprowadzone by powstrzymać wielu producentów przed użyciem tylko olei roślinnych lub innych tłuszczy, zamiast masła kakaowego).

Biały kolor nie oznacza lepszej jakości

Jednym ze sposobów by stwierdzić czy biała czekolada, którą jesz przywiera do tych wytycznych jest to, że wysokiej jakości biała czekolada z masłem kakaowym ma kolor kości słoniowej. Jeśli jest to czysty biały kolor, oznacza to że zamiast masła kakaowego,  użyto przy jej produkcji oleju roślinnego, tłuszczu lub czegoś podobnego (choć niektórzy producenci mogą obejść problem koloru przez dodanie sztucznych barwników).

Wśród innych standardowych składników Administracja „Food and Drug”,  przewiduje również że biała czekolada powinna zawierać co najmniej 14% całkowitej suchej masy, 3,5% tłuszczu z mleka i nie więcej niż 55% cukru i innych substancji słodzących. Do tego istnieją również lecytyny i aromaty (najczęściej wanilii) w białej czekoladzie, ze względu na to że masło kakaowe samo w sobie nie jest bardzo mile aromatyczne, a zatem nie jest zazwyczaj stosowane jako smak autonomiczny. Z tego powodu, masło kakaowe jest często dezodoryzowane by złagodzić jego silne właściwości,  by środki słodzące mogły w większej mierze przejąć dominujący smak.

 

 

 

 

Comments are closed.

Powered by WordPress. Theme by Sash Lewis.