Czekoladowy Świat

Rodzaje czekolad

Lipiec 25th, 2016

Pięć głównych rodzai czekolad

czekolady

 

Czekolada gorzka

Niekiedy nazywana również luksusową, posiadana ona w sobie znikomy procent cukru, ale za to wypełniona jest prawie w 3/4 ziarnami kakao. W celu uzyskania jak najlepszej jakości przy wyrobie czekolady gorzkiej, dodaje się do niej ekstraktu waniliowego. Przyprawa ta jest wydobywana z Orchidei rosnących na Madagaskarze zwanych „Bourbon Vanilla”. Dzięki temu można uzyskać aromatyczną czekoladę, o intensywnej ciemnej barwie. Jest najczęściej używanym dodatkiem do deserów i ciast.

Czekolada deserowa

Ma w sobie zazwyczaj od 30% do 70% miazgi kakaowej. Idealnie wypada w połączeniu z wypiekami i deserami. Cechuje się znakomitym smakiem i aromatem. Ważną informacją w jej przypadku jest to że im większa ilość kakao, tym bogatszy i głębszy jest smak łączonych z nią potraw. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na skład czekolady którą zamierzamy kupić.

Czekolada mleczna

W swojej konsystencji ma nieco mniej ziaren kakaowych, coś w granicach 40%. Niestety większość czekolad, które przychodzi nam kupować w sklepach zawiera jedynie tylko 20% masy kakaowej oraz dużą ilość mleka. Zawartość cukru tejże czekolady sięga aż 50%, zatem jest bardzo słodka. Swój łagodny i delikatny smak zawdzięcza mlecznym dodatkom. Zdarza się że producenci zamiast masła kakaowego stosują tłuszcz rośliny or sztuczne substancje smakowe i aromatyczne. Mimo wszystko jest to czekolada najchętniej kupowana, jednakże nie bardzo nadaje się do wypieków i rozpuszczania. Co innego jednak można powiedzieć o deserach, przy których dzięki mlecznej czekoladzie uda nam się uzyskać łagodny i przyjemny smak.

Czekolada biała

Składa się z najniższej zawartości miazgi kakaowej, ale ma w sobie największą ilość masła kakaowego, jak i cukru oraz mleka. Czekoladę tą można rozpuszczać, ale należy to robić z ostrożnością, ponieważ jest ona wrażliwa na wysoką temperaturę, przez co może sprawić nam nie lada problem. Świetnie się również sprawdza jako sposób na uzyskanie ciekawych efektów dekoracyjnych.

Kuwertura

Przeznaczona głównie dla profesjonalistów i może być ciężko dostać ją w sklepie. Dzięki jej wysokiej jakości, jak i dużej zawartości masła kakaowego, uzyskuje ona piękny i apetyczny połysk. Najczęściej jest używana do rzemieślniczej produkcji czekoladek i dekoracji cukierniczej. Należy pamiętać, że przed użyciem należy ją stemperować.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Theme by Sash Lewis.